Sänd mig

Apostladagen

Nu har jag sjösatt vår stora båt. Det blev lite bråttom för att hinna få den i spat innan midsommar. Vinterkapellet gick hyfsat att plocka bort men när jag skulle montera på sommarkapellet då började det blåsa närmare femton sekundmeter i vindbyarna. Det var lite knixigt att montera det själv i blåsten men likt en envis Åsna lyckades jag i alla fall med denna bedrift. Lite stolt sms:ade jag hustrun och berättade vad jag hade gjort.

Hon sms:ade tillbaka till mig med orden. ”Jag förstod att du skulle bängla med kapellet själv.... du envisa gubbe”.
Hon blev arg på mig, därför att hon är rädd om mig. Jag kunde ju ha ramlat i sjön och slagit mig tyckte hon. Javisst vad som helst kan hända, men lite farligheter kan man ändå unna sig när man snart är sextiosju år fyllda.
Båtar och båtliv är något som jag gillar, det ger mig en väldig energiboost. Det spelar inte så stor roll om havet är spegelblankt eller om vågorna går höga, jag känner samma tillfredställelse ändå.

Helgens texter handlar om hur Jesus kallar sina tolv lärjungar. Vid två av texterna är Jesus i och omkring olika båtar. Flera av evangelierna återger episoder där Jesus sitter, talar, sover i båtar.
Söndagens text tycker jag är extra ordinär, Lukas berättar att: ”Folket trängde sig på för att höra Guds ord”. Jesus satte sig i Simon Petrus båt och började undervisa människorna vad Guds ord hade att säga dem.

Du känner till att ljudet fortplantar sig snabbt över vattnet. När vi sitter i vår sommarstuga kan vi höra varje ord som fiskare pratar med varandra, ganska långt från stugan. Vattnet blir som en resonanslåda där ljudet förstärks mer än vad man tror.
Det gjorde att Jesus kunde tala och undervisa flera tusen människor från Petrus båt.

Han kallade lärjungarna att följa honom. Han kallade dem inte till något enkelt utan till ett liv i efterföljelse. Lärjungarna nåddes av kallelsen mitt i deras vardag, vid tullhuset, vid näten, vid sitt företag, mitt i siestan. Han kallade dem att efterlikna honom.

Janne Andersson är Sveriges förbundskapten under fotbolls VM. Han har tjugotre man att välja bland. De som han väljer får äran att representera Sverige när de går ut på fotbollsplanen. Alla tjugotre är beredda att spela om Janne säger till dem.

Jesus har kallat dig och mig att representera himmelens evangelium, om att syndens makt är bruten, att vägen in till det allra heligaste av allt heligt är öppen, för var och en som vill. Vi är kallade som ambassadörer för att proklamera, förklara, förmedla, att det finns ett evigt härligt liv att levas i gemenskap med himlens och jordens skapare. Han som har skapat kosmos och mikro kosmos han är den som kallar dig och mig att följa.
Tillhör du dom som likt en envis Åsna, ”tränger dig fram för att få höra Guds ord”? Är du en av dessa, då är du starkt välsignad av himmelens Gud.

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman 2018-06-26
Bild
Bild