Ett är nödvändigt

Femtonde söndagen efter trefaldighet

Frugan och jag packade ner våra sängkläder, tandborste och mediciner för att under helgen som var passa våra barnbarn medan föräldrarna var på en liten utlandstripp. Vi tog bara med det allra nödvändigaste eftersom avståndet till barnen inte är så långt. Om vi skulle behövt något extra är det ganska snabbt kört hem för att komplettera det som saknats.
När vi är sovande barnvakt, då rullar vi ofta ihop våra egna sängkläder i en plastsäck, och det övriga ryms lätt i en vanlig ICA påse.

Det allra nödvändigaste har inte alla människor på jorden. Att ha sängkläder i en påse är lyx för somliga flyktingar i dag. Jag läste att Sverige är en av de länder i Europa, som har en av de största hopen fattig pensionärer. Många äldre saknar de allra nödvändigaste. Likaså många ensamstående föräldrar saknar det allra nödvändigaste, som pengar till tand och sjukvård.
Den fria marknaden med utförsäljning av statliga verk och sänkta skatter, lovsjöngs som vägen till ett bättre samhälle.
Javisst, för de redan välbesuttna har det blivit mycket bättre, men för de redan fattiga har det bara blivit sämre och sämre.

Det allra nödvändigaste talar Jesus om i söndagens texter. Han förklarar för en stressad och irriterad Marta att hennes syster har valt den goda delen, hon har valt det enda nödvändiga. Maria valde att sätta sig ner vid Jesu fötter för att få ta del av hans undervisning. Hon ville vara nära, för att inte missa något av vad Jesus hade att säga.
Martas stök i köket var viktigt men inte det viktigaste.

Hur har vi det i våra kyrkor idag? Hur prioriterar vi?
Är det teologin, synen på Israel, bönen, bibelläsningen, predikan, lovsången som är det viktigaste?
Är det renoveringen av kyrkobyggnader, kyrkoval, kaffeservering, diakonin, att ta hand om invandraren, änkan den sjuke som är det viktigaste?
Alla saker är viktiga för helheten i Guds församling, men det är inte det viktigaste.

Jesus säger i uppenbarelseboken 2:4, ”Det har jag emot dig att du övergett din första kärlek”.
Jesus är den alltigenom viktigaste i Guds församling. Kärleken till honom, till Jesus, det är det som är själva drivet för att allt det som jag räknat upp ska fungera.

Det är kärleken till våra barn och barnbarn som gör att vi rullar ihop våra sängkläder i en plastpåse, för att ”offra”, under några nätter, vår egen bekvämlighet.
Det är kärleken till vår medmänniska, som gör att vi gärna betalar någon extra krona i skatt, för att de sämst bemedlade ska få det lite bättre och drägligare i sin tillvaro

Ett är nödvändigt säger Jesus till Marta men även till dig och mig. Ett är nödvändigt inför evigheten och det är att lära känna Jesus Kristus som världens frälsare.

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman 2017-09-24
Bild
Bild